Cautarea datelor in Excel folosind XLOOKUP in loc de VLOOKUP
functie xlookup, vlookup, cautare
xlookup in excel
16514
post-template-default,single,single-post,postid-16514,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Cautarea datelor in Excel de sus in jos sau de jos in sus – functia XLOOKUP

Excel 2019, Vlookup, Index, Match, Hlookup, Xlookup, Excel 365

Cautarea datelor in Excel de sus in jos sau de jos in sus

XLOOKUP  in Excel

Stiai ca poti face cautari de date pe coloanele si de jos in sus in Excel? Da, ii putem spune Excelului sa faca cautarea datelor incepand cu baza coloanei si sa ne returneze in functie de criteriul nostru de cautare ( cheia unica) valorile aferente. Cea mai utilizata functie de cautare , VLOOKUP face cautare pe verticala , insa numai de sus in jos.

Functia XLOOKUP poate face o cautare a datelor tot pe verticala, dar incepand de la baza coloanei de cautare.

Cum putem cauta informatii de jos in sus?

 

O sa luam un exemplu practic pentru a va arata cum functioneaza:

In articolul anterior va aratam cum functia XLOOKUP poate inlocui cu succes functia VLOOKUP. Tot acolo va prezentam si structura functiei XLOOKUP care arata de forma:

  • Lookup_value – Ce cautam?
  • Lookup_array – Unde cautam?
  • Return_array – Ce vrem sa returnam?
  • If_not_found — argument optional, ii spunem functiei ce sa returneze

in cazul in care nu gaseste rezultat, inlocuim #N/A

Ce alte argumente mai contine functia XLOOKUP?

 

In articolul acesta o sa facem referire la argumentul numit Search_Mode, argument optional — ii spunem functiei cum sa faca cautarea (in varianta standard face cautare de sus in jos). Daca dorim sa-i schimbam modul de cautare vom completa la Search_ mode valoarea -1. Imaginea de mai jos ilustreaza tipurile de cautare pe care le poate face functia XLOOKUP in Search_mode.

Search_mode –   

Ce se intampla in Excel cand cheia de cautare este dublata?

 

La fel ca si la VLOOKUP, in situatia in care avem cheile de cautare dublate si cu XLOOKUP vom obtine o singura valoare (prima valoare gasita este returnata).

Luam pentru demo un exemplu simplu, vrem sa returnam in Tabela 1, Valoare vanzare din Tabela 2, insa cautarea sa se faca de jos in sus de data aceasta. Am marcat cu galbel elementele de cautare asupra carora sa ne concentram, acestea vor trebui returnate.

Folosind argumentul Search_mode –cautare last – to- first ( de la ultimul element catre primul) si o sa observati rezultatul, se va returna pt cod angajat 11018 valoare din 2020, adica 6900.

Dupa ce apasam Enter si glisam formula vom avea urmatoarele rezultate pe coloana D:

Un mod destul de simplu de cautare al datelor cu ajutorul functiei XLOOKUP.

Observatie: Functia XLOOKUP este disponibila in versiunea Excel 365

Nou: Oferim si servicii de consultanta IT ( rapoarte analiza business, automatizari Excel, etc…) la cele mai bine preturi.

Pentru detalii suplimentare, oferte personalizate de preturi, rezervari ne puteti contacta prin intermediul formularului https://bit.ly/2HyKS98 sau telefonic la numarul 0748112323

No Comments

Post A Comment