Formule DAX in Power BI. Cum se compun, concepte de baza
16304
post-template-default,single,single-post,postid-16304,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Data Analysis Expressions (DAX) în PowerPivot si Power BI

Ce inseamna Data Analysis Expressions (DAX) si cum o folosim
DAX_powerbi_powerpivot

Formule DAX in Power BI si PowerPivot

Data Analysis Expressions (DAX) pare a fi un lucru complicat insa nu si pentru cineva familiarizat cu functiile din Microsoft Excel. DAX nu este un limbaj propriu-zis de programare ci o colectie de functii, operatori si constante.

Puteti utiliza DAX pentru a defini coloane calculate (calculated columns) si masuri (measures). Acestea ne ajuta pe noi ca utilizatori, sa exploram mai mult de la datele noastre, creeand rapoarte complexe.

Concepte de baza DAX

Formulele DAX sunt destul de asemanatoare cu formulele intalnite in Excel. La fel ca si in Excel, DAX ne ofera o varietate de functii sau expresii. Vom regasi functii comune, de tip TEXT, LOGIC, DATE & TIME, MATH & STATS cum ar fi: SUM, AVERAGE, IF, COUNT/A, TRIM, CONCATENATE, WEEKDAY..

Cu toate acestea, DAX intelege si foloseste contextul de rand, putand referentia in formule atat coloane cat si tabele.

Sintaxa unei formule DAX

Pentru a creea o prima formula, haideti sa ne uitam la sintaxa DAX:

Aceasta formula, calculeaza totalul vanzarilor de pe coloana CantitateVanzari din tabela Vanzari si contine urmatoarele elemente:

  1. Numele masurii (measure), Total Vanzari
  2. Semnul egal (=) care indica faptul ca dupa el incepe formula de calcul
  3. Functia SUM, ce va insuma toate valorile existente in colana
  4. Parantezele () ce delimiteaza o epresie care contine una sau mai multe argumente.
  5. Tabela de referinta, Vanzari
  6. Coloana folosita la operatia de adunare, intotdeauna scrisa intre paranteze patrate [CantitateVanzari]

 

Chiar daca acest exemplu pare simplu, trebuie sa intelegeti ca aceasta Masura (Measure) nu va avea o valoare fixa ci va fi evaluata in functie de contextul de filtrare.

Formulele DAX sunt utilizate pentru a creea Coloane Calculate (Calculated Columns) sau Masuri (Measure). Acestea le vom descrie int-un articol ulterior.

Complexitatea DAX ne permite combinatii ale formulelor cum sunt cele din exemplul IF si CALCULATE.

Intrebari/nelamuriri?

Daca aveti intrebari legate de modul de utilizare a acestei functii, va asteptam la sectiunea comentarii> In cazul in care aveti un subiect diferit de cel prezent, scrie-ne si iti vom raspunde in cel mult 48 ore!

No Comments

Post A Comment