Percentage - formatarea procentuala in Excel analist financiar
16063
post-template-default,single,single-post,postid-16063,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Procente (Formatarea Percentage) in Excel: invata simplu si rapid cu exemple

Formatarea de tip PERCENTAGE

Daca lucrati ca analist financiar sau a trebuit sa va ocupati de partea de raportare cu siguranta v-ati lovit de cel putin una din situatiile de mai jos:

   1. Cum obtinem o valoare procentuala ca diferenta a unor valori numerice.
   2. Cum aplicam o crestere/scadere procentuala asupra unei valori numerice, astfel incat sa obtinem un rezultat numeric.

 

Cum rezolvam prima situatie?

 

O sa luam un calcul un raport de vanzari, unde avem un buget si o situatie actuala. Cerinta noastra este sa aflam daca avem scadere sau crestere in functie de aceste 2 elemente, insa rezultatul sa fie afisat procentual.

Aplicam urmatoarea formula: Actual (A)-Buget(B)/Buget (B), descompunem aceasta formula A – B/B = A/B – B/B = A/B – 1

Glisam formula pana jos (dublu click in coltul primei celule), apasam semnul de procent (%) din zona de sus  si pumen si partea de zecimale daca este cazul.

Cum rezolvam a-2 a situatie?

 

Cum aflam pretul final dupa pe aplicam o creste procentuala asupra acestuia?

Formula noastra va fi de forma: PF=P + P * X%=P(1+X%), unde:

  • PF – pret final
  • P – pret de pornire
  • X% – valoare crestere procentuala…

 

Pentru aceasta problema un singur lucru este forte important– cum introducem corect partea procentuala.

   • putem introduce direct de la tastatura cifra urmata de semnul de procent (shift+tasta 5) – celula se va formata automat in percentage
   • introducem valoarea numerica, ex: 0.05 –echivalentul lui 5%. Pe 0.05 il putem schimba in valoare procentuala prin schimbare de formatare de pe semnul % din zona de sus.
   • inainte de a introduce valoarea in celula o formatam de tip percentage. Daca vom introduce mai intai valoarea si ulterior facem formatarea se va afisa o valoare gresita:

Ex: introducem numarul 20 de la tastatura dupa care aplicam formatare (apasam semnul de procent sau CTRL+1 – Percentage), o sa observam ca numarul nostru se va schimba in 2000%

Daca aveti intrebari legate de modul de utilizare a acestei functii, va asteptam la sectiunea comentarii> In cazul in care aveti un subiect diferit de cel prezent, scrie-ne si iti vom raspunde in cel mult 48 ore!

No Comments

Post A Comment