Ce face functia XLOOKUP fata de VLOOKUP. Exemple practice
16463
post-template-default,single,single-post,postid-16463,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

VLOOKUP, HLOOKUP, INDEX si MATCH intr-o singura functie – functia XLOOKUP

Excel 2019, Vlookup, Index, Match, Hlookup, Xlookup, Excel 365
xlookup_functia

Ce face functia XLOOKUP?

 

Functia VLOOKUP are limitari si suntem nevoiti sa folosesim combinatie de Index si Match. Incepand cu versiunea de Excel din Office 365, se va putea utiliza o noua functie denumita XLOOKUP.

Putem afirma despre functia XLOOKUP ca va fi inlocuitoarea functie VLOOKUP, fiind o alternativa mult mai simpla.

Iata cateva situatii in care se poate folosi functia XLOOKUP.

  • Cautare de la dreapta spre stanga cu XLOOKUP
  • Cautare de sus in jos si de jos in sus cu XLOOKUP
  • Cautarea pe orizontala, daca pana acum foloseam HLOOKUP, acest lucru se poate realiza acum si cu XLOOKUP
  • Incadrare unei valori intr-o clasa de valori si generarea unui rezultat.

 

Structura functiei XLOOKUP.

 

O sa aratam structura functiei XLOOKUP folosindu-ne de exemplul de mai jos. Avem cele 2 tabele (Tabela1 si Tabela 2), vrem sa aducem din Tabela 2 numele persoanelor in functie de Cod unic angajat (coloana cu cheile unice ce se regasete in ambele tabele).

 

Observatie: Spre deosebire de functiile Excel, VLOOKUP si HLOOKUP care faceau o cautare aproximativa, XLOOKUP face o cautare (potrivire) exacta.

 

Imaginea prezentata mai jos contine argumentele functiei XLOOKUP, 6 la numar. Vom avea nevoie doar de primele 3 (cele obligatorii) pentru o cautare exacta.

  • Lookup_value – Ce cautam?
  • Lookup_array – Unde cautam?
  • Return_array – Ce vrem sa returnam?

 

Dupa cum ati observat nu a fost nevoie sa mutam coloana L din Tabela 2 in fata coloanei J din Tabela 2 asa cum am fi procedat in cazul functiei VLOOKUP. Rezultatul s-a generat automat. Functia XLOOKUP a reusit sa faca cautarea de la dreapta la stanga pe baza identificatorului unic (Cod unic angajat). Astfel a generat numele in functie de codul unic de angajat, detalii mai jos:

 

Lucrul in Excel,  simplu si eficient!

 

Iata cat de simplu este sa utilizam noua functie XLOOKUP, in acest articol Excel am prezentat un prim caz de folosire al acestei functii si am vazut cat de usor a inlocuit functia VLOOKUP.

In articolele urmatoare vom aborda si restul functionalitatilor prezentate la inceputul acetui articol, prin urmare daca-ti place ceea ce facem nu ezita sa ne urmaresti si sa te inscri la newsletter-ul nostru.

Daca esti in cautarea unor cursuri Excel adaptat nevoilor tale nu ezita sa ne contactezi, avem variante optimizate din punct de vedere costuri si adaptate nevoilor tale. Am ajutat atat persoane fizice cat si companii sa-si reduca timpii petrecuti pe fisierele Excel oferindu-le cele mai eficiente metode de lucru. Nu ezita sa ne contactezi pentru mai multe detalii, cu siguranta gasim solutii si pentru tine!

1 Comment

Post A Comment